5 abr 2016

BANQUETE MEDIEVAL A L'INSTITUT CAMPANAR

Les dues últimes hores del dimarts 22 de març s'han omplit de colors i sabors medievals a l'IES Campanar. Es tracta d'unn projecte promogut pels professors Pau Tobar i Mª Jesús Bronchal del Departament d'Història, amb la col·laboració de Carmen Zamorano (PT) i la professora en pràctiques Helena Gomis, que ha convertit el gimnàs del centre en un autèntic saló de banquets. Una escena amenitzada per música de danses populars i per la dolçaina d'Adrià Giménez.

Organitzats en grups i vestits d'època, l'alumnat de segon curs de secundària ha preparat receptes feudals, seleccionades a partir de l'obra "La cocina del Cid" de Miguel Ángel Almodóvar (Nowtilus, 2007). Plats com gallina al forn, truita de julivert, guisat de carn, pomada... devorats per monjos i vilatans, donzelles i cavallers, i fins i tot un botxí. Ha estat la primera aproximació a la cuina per a molts alumnes i, malgrat les ganes, el resultat dels plats ha estat desigual. Una de les coses que més els ha cridat l'atenció és la manca d'alguns productes, hui en dia molt comuns, com la creïlla o la xocolata, que encara havien d'arribar d'Amèrica uns segles després.

El banquet estava presidit pels escuts familiars dels primers repobladors cristians de Campanar: Guillem Bou, Ferrer de Na Nina, Ramon de Banyeres, Guillem de Roudors, Guillem Alegret, Pere Durà, Arnau Jordà, Ramon de Rubí, Pere Bofill, Berenguer Espanyol, Guillem Genovés, Pere Rossell, Bernat Gilabert, Bernat Sagalea. Eren integrants d'una colla d'almogàvers provinents de Barcelona, dels primers que es van aplegar a la fortalesa del Puig el 1237. Aquesta donació de terres a Campanar, més d'un any abans de la conquesta de València, apareix en les primeres línies del Llibre del Repartiment. Un fet que ens pot donar una idea de la riquesa de l'Horta d'aquest terme. Aquests guerrers foren premiats amb dos o tres jovades de terra campanera, és a dir, una superfície d'entre 60.000 i 90.000 metres quadrats de terra. Una extensió gens menyspreable si tenim en compte que, per exemple, el Nou Mestalla ocupa una parcel·la de 85.000 metres quadrats.

Una experiència a repetir i ampliar en els propers anys perquè hem aconseguit una aproximació divertida a la història. Des del Departament d'Història volem agrair a les mares i pares de l'alumnat de segon d'ESO la seua necessària col·laboració en aquesta activitat. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario