27 ene. 2016

EL 20 D A L'IES CAMPANAR


Les eleccions decisives a l'IES Campanar

L'expectació per la cita amb les urnes del 20 de desembre ha impregnat l'alumnat de secundària Campanar. El Departament de Geografia i Història d'aquest institut públic ha impulsat una iniciativa per ensenyar a través de la pràctica, com es viu una campanya i una jornada electoral. El projecte impulsat per l'alumnat de 3r A i el professor Pau Tobar, amb la col·laboració del fotògraf del barri i membre de l'AMPA Oscar Puche, ha ocupat les darreres setmanes de curs abans de les vacances de Nadal.

Organitzats en grup els i les alumnes han creat diferents partits polítics, amb la discussió col·lectiva d'un ideari, una declaració de principis i multitud de propostes en matèria d'educació, sanitat, demografia, pensions, seguretat... Després de triar els membres de les llistes i crear els materials propagandístics la cursa electoral ha començat. El tret d'eixida ha estat la tradicional pegada de cartells als panells de l'institut i el repartiment de tríptics entre els i les companyes.

La primera fita important, però, ha estat el debat “a quatre”. Els i les candidates han hagut de confrontar les seues propostes davant els altres partits i de les preguntes dels “periodistes”. Un intercanvi d'opinions entre rivals, on els diferents representants han fet gala d'una elegant capacitat argumentativa.

Dies després del debat, ha arribat l'hora del míting. Amb el saló d'actes de l'IES Campanar ple de gom a gom, els i les presidenciables de les diferents forces polítiques han fet un discurs on demanaven el vot a la resta de cursos de tercer. Mentrimentres, companys de grup organitzaven la taula electoral, amb l'urna, les cabines i el cens electoral preparats per a la votació. Fins i tot, cada partit havia escollit els seus propis interventors per controlar el sufragi. Una vegada acabat el míting, els alumnes de tots els grups de tercer que ho han desitjat, han eixit fora de l'aula per dipositar el vot. La participació ha estat del 82,3% i, a falta d'efectuar el càlcul dels diputats amb el sistema d'Hont, els resultats han donat la majoria absoluta a Pedro Delgado, líder del Partido Principal Libre que ha obtingut un 51,3% dels sufragits, seguit de Daniel Simó de Compromiso Igualdad y Democracia amb un 32%, Andrea Camacho del Partido Popular Socialista amb un 9% i Inés Puche de Sal, por la Justicia y la Democracia amb un 7,7%.
L'alumnat de tercer de l'institut públic de Campanar ha pogut, d'aquesta manera tan divertida com intensa, posar-se en la pell dels líders polítics i la militància dels partits que el proper diumenge 20 de desembre protagonitzaran, o no, el canvi polític a l'Estat Espanyol.
 
    FOTOGRAFIES OSCAR PUCHE

No hay comentarios:

Publicar un comentario