20 jun 2016

CAMPANAR PUBLICA EL PERIÒDIC DE LA CRISI

La llosa de la crisi econòmica i les seues conseqüències ha estat sentida per tots els sectors socials, especialment per les classes treballadores. Tanmateix, la informació que es rep des dels mitjans de comunicació sovint ha estat segmentada i és difícil fer-se una idea general de l'origen i l'estat de la qüestió. Per a anar més enllà de les sensacions positives o negatives de la marxa de l'economia i la seua incidència social, l'alumnat de Geografia 3r ESO A de l'IES Campanar ha posat en marxa un projecte per obrir una finestra al barri.
El Periòdic de Campanar naix precisament com un intent de fer una aproximació global a l'impacte socioeconòmic d'aquesta nova gran depressió. Els i les estudiants s'han organitzat en grups per acostar-se a problemes com els desnonaments, les retallades socials, la desocupació, el deute públic, la discriminació de les dones o la fuga de cervells. Han après a redactar i estructurar articles periodístics, han après a buscar i seleccionar fonts, a interpretar les seues lectures i a crear peces totalment originals que eren revisades per un consell editor. I un cop s'ha tingut el material, s'han adonat de la feina que suposa la maquetació.
El projecte ha estat promogut des del Departament d'Història de l'IES Campanar i ha estat la manera d'aproximar-se al bloc d'Economies i Desigualtats del tercer curs de secundària. La coordinació ha estat a càrrec del professor Pau Tobar. Ha estat una experiència molt positiva tant per alumnat com per als professors i els exemplars impresos seran repartits a la biblioteca del barri, el forn i el bar. 

ACTIVITAT A L'AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

L'alumnat de 4t d'ESO de l'IES Campanar de València, va ser rebut a l'Ajuntament per l'alcalde Joan Ribó, dilluns 13 de juny.
El motiu d’aquesta visita, va ser la presentació a l'edil de la ciutat, de les conclusions del projecte anomenat:

"12 compromiS.O.S. per millorar el nostre entorn"

Es tracta d'un treball sobre el medi ambient, dins de l'assignatura Treball Monogràfic d'Investigació (TMI), dirigit per la professora Lina García del Departament de Biologia-Geologia de l'IES Campanar de València.

Es van formar cinc grups que van treballar en la investigació de diferents problemes ambientals.

A la primera part del treball l'objectiu principal va ser la sensibilització davant els problemes ambientals globals, el canvi climàtic, la contaminació, la pèrdua de biodiversitat, l'efecte hivernacle ...
A la segona part, l'alumnat va realitzar una sèrie d'entrevistes pel barri de Campanar relacionades amb els problemes ambientals quotidians, com ara el reciclatge, el soroll als carrers, l'estalvi d'energia i va demanar als veïns que es comprometeren fent un gest que millorara el nostre entorn i que poguera dur-se a terme fàcilment:
Alguns compromisos van ser:
• "Mai ho he fet però a partir d'ara reciclaré l'oli"
• "No menge carn, així evito l'escalfament global"
• "Aniré a treballar amb bicicleta"
• "El reciclo tot i aprofito coses de segona mà"
• "Per menjar utilitzem ara tovallons de tela"
• "Cal buscar alternatives i deixar de produir petroli"
• "No faré servir paper d'alumini ja que l'extracció del mineral que el proporciona suposa un gran impacte ambiental"

Finalment, Joan Ribó va contestar a les preguntes que li vam fer, explicant-nos com serà la seua gestió ambiental durant els propers anys a la ciutat de València i va escriure al nostre llibre de compromisos, prometent fer-ho en un futur proper:

"El Compromís a nivell mediambiental és posar en marxa la recollida selectiva de matèria orgànica, almenys a uns quants barris de la ciutat"
Joan Ribó

Gràcies Sr. Ribò per la seua acollida i el seu compromís.


9 jun 2016

VISITA AULA DEL CEL

L'alumnat de 1r de l'ESO els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny, va visitar l'Aula del Cel a La Universitat de València, situada al Parc Científic de Paterna. Allí va realitzar diferents activitats pràctiques sobre astronomia.

L'activitat va estar organitzada pels departaments didàctics de Matemàtiques i Biologia-Geologia.